La capital del Maresme ha estat escenari aquests dies de diverses concentracions i incidents en relació a agressions islamòfobes, la irrupció de la policia a una mesquita i d'un jove armat d'un matxet a una altra mesquita, a dues actuacions policials polèmiques de les que hi ha versions molt contradictòries i a uns fets delictius, que altres fonts neguen, perpetrats per alguns joves magribins. Els incidents han passat als barris de Rocafonda, Palau i Cerdanyola.
Tot i que hi ha versions contradictòries, un vídeo podria desmentir la versió policial inicial dels fets del barri de Palau. L'Ajuntament i les comunitats islàmiques han fet un comunicat demanant calma.
Aquesta seria la cronologia dels fets en la que recullo les diferents versions:
1) UN JOVE ENTRA A LA MESQUITA DEL BARRI DE CERDANYOLA AMB UN MATXET I INTENTA APUNYALAR ALS FIDELS
El primer dels fets va passar la nit de dimats 30 a dimecres 31 de juliol, front la mesquita de la comunitat subsahariana del barri de Cerdanyola al carrer Batista i Roca quan passades les dotze de la nit, una parella de joves es van aturar amb el seu cotxe amb la música a tot volum davant la mesquita, cosa que va motivar que els fidels sortissin i demanessin, primer de paraula i després a crits, que marxessin o apaguessin la música. Els cotxe va marxar, però al cap d'una estona el noi va tornar, sembla molt begut, entrant a la mesquita amb un matxet intentant agredir als subsaharians els qual el van reduir per la força, resultant ferit. L'agressor va acabar a l'hospital on va ser detingut pel mossos d'esquadra per un delicte d'amenaces i agressions.
Foto de la concentració del dia 2, publicada a la Directa
2) L'INCIDENT AMB EL COTXE POLICIAL DE DIJOUS 2, A ROCAFONDA
El passat dijous 1 d'agost, a les 8 de la tarda un veí (magribí) del barri de Palau es dirigia en cotxe cap a l'Hospital a recollir el seu nebot, però va quedar amb el vehicle bloquejat, en creuar-se o aturar-se un cotxe de mossos d'esquadra, que volien identificar dos joves magribins dels qui havien sospitat donat que es van posar a córrer.
El conductor del cotxe va sol·licitar als agents que enretiressin el seu vehicle per tal de continuar el seu trajecte cap al centre hospitalari, produint-se un intercanvi de retrets entre la policia i el veí del Palau. El vídeo que poso a sota contradiria la versió policial, en què s'assegurava que els agents van haver de marxar del barri perquè un grup de més d'un centenar de veïnes van començar a sacsejar i a colpejar el vehicle policial per impedir una detenció.
En base a aquesta versió els Mossos d'Esquadra de Mataró van detenir l'endemà divendres, mitjançant un operatiu d'una trentena d'agents amb armilles antibales, del conductor del vehicle que anava a l'hospital i del seu germà, que va intercedir en el moment de la seva detenció.
,,,,
3) DIVENDRES 2, CONCENTRACIÓ DEMANANT LA LLIBERTAT DE DOS DETINGUTS PELS FETS DE DIJOUS
La notícia dels arrestos va començar a circular pel barri mataroní i va desencadenar una concentració divendres, de mig centenar de persones que exigien la posada en llibertat dels dos detinguts. Durant la protesta sembla que una desena d'agents de la policia autonòmica van sortir de la comissaria i van intentar dissoldre's, colpejant a alguns manifestants. Com a conseqüència d'això, un dels concentrats va patir un atac d'ansietat que va precisar d'una ambulància. Els ànims es van calmar poc després, quan hi van fer acte de presència quatre dotacions de les ARRO i una desena de policies locals i guàrdies civils. (Llegir versió de la Directa)
4) DIUMENGE 4 D'AGOST LA POLICIA MUNICIPAL ENTRA, SEGONS UNES VERSIONS, A LA MESQUITA DE ROCAFONDA PERSEGUINT UNS JOVES QUE HAVIEN ROBAT UNA MOTOCICLETA O, SEGONS ALTRES VERSIONS, PER IDENTIFICAR UNS JOVES QUE HAVIEN PARTICIPAT EN LA CONCENTRACIÓ DE DIVENDRES
La Policia Local de Mataró va irrompre el diumenge 4 d'agost a la mesquita del barri de Rocafonda coincidint amb la celebració de la Laylat al-Qadr, la Nit del Destí, que es dóna entre el vint-i-sisè i el vint-i-setè dia del ramadà. La irrupció va provocar que les persones congregades al centre de culte es decidissin a expulsar-ne els agents.
Segons la versió policial inicial els agents haurien entrat a la mesquita perseguint a dos joves que s'hi havien refugiat després d'intentar robar una motocicleta, però segons la comunitat islàmica el agents van demanar a la porta de la mesquita la documentació d'un jove que duia una samarreta on s'hi podia llegir “Mataró diu no al racisme i a la xenofòbia”, en àrab i en català, que hauria participat a la concentració de divendres.
Va ser en aquells moments que, segons testimonis, els agents haurien començar a colpejar el veí del Palau, a la seva neboda menor d'edat i a d'altres familiars i amics, arribant a esgarrapar-los, que en refugiar-se dins la mesquita, foren seguits pel agents que també traspassaren la porta del centre de culte, provocant una reacció airada dels fidels que va obligar els policies a marxar. Moments després, el sergent en cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra de Mataró va fer acte de presència al lloc dels fets provant d'apaivagar els ànims, trobant-se amb dues persones pujant a l'ambulància per dirigir-se a l'hospital de Mataró a ser ateses per les agressions que, suposadament, haurien patit per part del cos policial municipal.
Segons la versió policial, confirmada per l'Ajuntament, un agent va ser ferit a causa d'una pedrada al cap.
Segons una de les versions, mentre eren ateses les persones agredides a la mesquita, un agent de la Policia Municipal es va presentar al centre hospitalari per fotografiar els familiars i amics que havien acompanyat als ferits i va demanar els informes mèdics de les persones contusionades, fet que va acabar amb la marxa del policia quan la desena de familiars, amics i solidàries li van requerir que abandonés l'hospital, fet que hauria motivat la presència dels mossos.
L'endemà d'aquests fets, i després d'una reunió de la qual n'ha participat l'alcaldessa accidental de la ciutat Núria Calpe, els representants dels Mossos d'Esquadra de la Policia Local, del Servei de Participació Ciutadana de l'Ajuntament i d'algunes entitats musulmanes de la ciutat, van emetre aquest comunicat lamentant els incidents i afirmant que no es pot “posar en dubte la tasca que durant tot l'any comunitats musulmanes, forces de seguretat i Ajuntament porten a terme” reiterant la necessitat de “seguir treballant cordialment per garantir la bona convivència”. El comunicat conjunt reconeix que algun jove magribí implicat hauria fet algun delicte o tindria antecedents.
L’Ajuntament de Mataró i entitats musulmanes de la ciutat lamenten i condemnen algunes complicacions en la detenció de 4 persones d’origen immigrant que han protagonitzat alguns fets delictius. Aquest dilluns l’alcaldessa accidental, Núria Calpe,s’ha reunit amb els representants de Mossos d’Esquadra de Catalunya, el Servei de Policia Local, el Servei de Participació Ciutadana de l’Ajuntament i les principals entitats musulmanes de la ciutat. Una reunió en la que s’ha posat de manifest que “ els citats esdeveniments no poden alterar ni posar en dubte la tasca que durant tot l’any comunitats musulmanes, forces de seguretat i Ajuntament porten a terme”. En paraules als micròfons de Mataró Ràdio, la regidora de Via Pública i alcaldessa accidental, Núria Calpe, ha explicat que l’objectiu és seguir treballar coordinament per garantir la bona convivència.
Calpe afirma que des de finals de la setmana passada s’ha produït una concatenació de fets que han anat escalfant els ànims i aixecant la preocupació entre entitats, mitjans de comunicació i partits polítics. El primer dels fets ha tingut lloc aquest dijous passat quan es va intentar identificar a dues persones. En aquest intent les dues persones van increpar als agents i van sacsejar i amenaçar el vehicle dels Mossos. Es va crear un ambient de força tensió amb un grup de persones que van envoltar el vehicle. Els agents van decidir marxar de l’escena donat que no comptaven amb prou efectius per combatre la situació i van optar per tornar l’endemà i deixar clamar els ànims. Va ser divendres quan es va efectuar les detencions per delictes de desordre públic i atemptat contra els agents de l’autoritat. Els dos detinguts tenien diversos antecedents policials per delictes diversos. El mateix dia de la detenció entre 50 i 70 persones – entre amics i familiars- es van concentrar a la comissaria dels Mossos en actitud, segons el cos policial, violenta i per això van requerir reforç. Ja dissabte van passar a disposició judicial i el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs.
Paral•lelament, un parent d’aquests dos detinguts va ser, també, arrestat. En aquest cas perquè se’l va enxampar cometent un robatori en un domicili. El jove va oposar una gran resistència durant l’acció policial i va causar diversos danys al vehicle que el portava a les dependències policials. Segons la regidora, al voltant d’aquests fets s’ha generat una mena de plataforma en contra de l’acció policial.
A més, uns agents de la policia local van localitzar dos nois que intentaven desballestar unes motos a la zona del polígon Mata Rocafonda. A la zona de la mesquita d’aquest barri de la ciutat diverses persones van increpar els agents, que van abandonar la zona, de nou perquè la tensa situació els impedia fer-hi front. Arran d’aquest conflicte un dels agents de la policia va ser traslladat a l’Hospital de Mataró on se’l van quedar en observació.
D’altra banda, la nit del final del Ramadà, una parella (home i dona) van parar el seu cotxe amb la música molt alta, davant de la mesquita del carrer Batista i Roca. Una persona va sortir de la mesquita per avisar-los que molestaven l’activitat de l’interior i demanar-los que marxessin. La parella va abandonar la zona sense més. Al cap d’una estona, i segons apunten els Mossos d’Esquadra, l’home amb evident estat d’embriaguesa va tornar a la mesquita i va entrar amenaçant els que hi havia a dins amb un matxet amb la intenció d’agredir els ocupants de la mesquita. Les persones que hi havia a l’interior del recinte el van reduir per evitar que fes mal a ningú i van avisar els Mossos que el van acabar detenint. Aquest dilluns el detingut hauria de passar a disposició judicial.
Calpe afirma que des de finals de la setmana passada s’ha produït una concatenació de fets que han anat escalfant els ànims i aixecant la preocupació entre entitats, mitjans de comunicació i partits polítics. El primer dels fets ha tingut lloc aquest dijous passat quan es va intentar identificar a dues persones. En aquest intent les dues persones van increpar als agents i van sacsejar i amenaçar el vehicle dels Mossos. Es va crear un ambient de força tensió amb un grup de persones que van envoltar el vehicle. Els agents van decidir marxar de l’escena donat que no comptaven amb prou efectius per combatre la situació i van optar per tornar l’endemà i deixar clamar els ànims. Va ser divendres quan es va efectuar les detencions per delictes de desordre públic i atemptat contra els agents de l’autoritat. Els dos detinguts tenien diversos antecedents policials per delictes diversos. El mateix dia de la detenció entre 50 i 70 persones – entre amics i familiars- es van concentrar a la comissaria dels Mossos en actitud, segons el cos policial, violenta i per això van requerir reforç. Ja dissabte van passar a disposició judicial i el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs.
Paral•lelament, un parent d’aquests dos detinguts va ser, també, arrestat. En aquest cas perquè se’l va enxampar cometent un robatori en un domicili. El jove va oposar una gran resistència durant l’acció policial i va causar diversos danys al vehicle que el portava a les dependències policials. Segons la regidora, al voltant d’aquests fets s’ha generat una mena de plataforma en contra de l’acció policial.
A més, uns agents de la policia local van localitzar dos nois que intentaven desballestar unes motos a la zona del polígon Mata Rocafonda. A la zona de la mesquita d’aquest barri de la ciutat diverses persones van increpar els agents, que van abandonar la zona, de nou perquè la tensa situació els impedia fer-hi front. Arran d’aquest conflicte un dels agents de la policia va ser traslladat a l’Hospital de Mataró on se’l van quedar en observació.
D’altra banda, la nit del final del Ramadà, una parella (home i dona) van parar el seu cotxe amb la música molt alta, davant de la mesquita del carrer Batista i Roca. Una persona va sortir de la mesquita per avisar-los que molestaven l’activitat de l’interior i demanar-los que marxessin. La parella va abandonar la zona sense més. Al cap d’una estona, i segons apunten els Mossos d’Esquadra, l’home amb evident estat d’embriaguesa va tornar a la mesquita i va entrar amenaçant els que hi havia a dins amb un matxet amb la intenció d’agredir els ocupants de la mesquita. Les persones que hi havia a l’interior del recinte el van reduir per evitar que fes mal a ningú i van avisar els Mossos que el van acabar detenint. Aquest dilluns el detingut hauria de passar a disposició judicial.
No pretenc aquí explicar aquí la complexa situació que es viu a Mataró, ni fer dramatisme, ni, de cap manera, qualificar a la globalitat de la societat mataronina de racista. L'Ajuntament fa una important tasca de prevenció per garantir la cohesió, tot i que sent un govern dèbil i en minoria, potser li manca certa autoritat. Les associacions de tota mena fan també una important tasca de treball silenciós per la cohesió social i integració. Certament hi ha greus problemes d'atur i precarietat que castiga amb força tant als immigrants estrangers com a població autòctona. I també problemes de delinqüència perpetrada per alguns multireincidents autòctons o d'origen magribí, que en alguns casos acostuma a quedar impune.
A Mataró PxC hi té tres regidors, i el PP sovint legitima el discurs de PxC (clica) La cap de PxC Mònica Lora, té un discurs més educat que Anglada, cosa que la beneficia, però no per ser més educada no deixa d'escampar un discurs que ratlla la islamofòbia i el populisme i alimenta rumors i falses veritats. De fet PxC, mentre la resta de partits han callat pel fets d'aquest dies, ja va fer un comunicat sobre els incidents, culpabilitzant a l'Ajuntament i als ciutadans d'origen magribí dels fets (clica). I el portaveu del PP, José Manuel López es deixa endur sovint per aquest discurs.
Mònica Lora i els altres dos regidors de PxC
EL CAS DE LA NOIA MUSULMANA QUE VA SER LLENÇADA A LA VIA DEL TREN
A Mataró però s'han produït fets racistes greus com el de la menor magribina que va ser llençada a les vies, el passat mes de maig poc abans que arribés un tren (clica), després de fer reiterats insults racistes a aquesta noia i una altra magribina que era amb ella.
El jutge va deixar en llibertat amb càrrecs l'home que hauria llançat una menor d'origen magribí a les vies del tren a Mataró, després d'insultar-la i agredir-la. Es tracta d'un ciutadà francès de 37 anys i veí de Barcelona, que ara està acusat d'un delicte d'homicidi en grau de temptativa. Tot plegat va passar dijous 23 de maig de 2013 a la nit, a l'estació de tren de la capital del Maresme, quan la menor estava esperant l'arribada d'un comboi acompanyada d'una amiga. El detingut s'hauria dirigit cap a elles sense motiu aparent i els hauria proferit insults de caràcter racista i les hauria escopit.
Segons la informació dels Mossos d'Esquadra, quan una de les menors li va recriminar la seva actitud, l'home la va agredir amb dues puntades de peu a la panxa i la va llençar a les vies. Un cop allà, va impedir que la menor tornés a pujar a l'andana amb més puntades de peu.
La ràpida intervenció dels vigilants de seguretat de l'estació va permetre que la noia pugés a l'andana abans que arribés el tren. Alertats pels mateixos vigilants de seguretat, els Mossos d'Esquadra van arribar a l'estació i van detenir l'home, que proferia insults i crits cap als vigilants i que en tot moment es va mostrar molt agressiu.
FA 11 MESOS LA REVISTA "EL CAP GROS" VA FER AQUEST EDITORIAL QUE CONSIDERO TOTALMENT ACTUAL, TOT I QUE NO EL COMPARTEIXI PLENAMENT:
"Un grup de veïns del barri de Rocafonda ha convocat per aquest diumenge, dia 30, una concentració ciutadana per denunciar els problemes de seguretat, convivència i civisme que pateix el barri. Una situació que ve de lluny però que, segons denuncien els propis convocats, va viure el seu punt culminant l’estiu passat. Una agressió a un veí del barri, presumptament per part d’un grup de joves d’origen magrebí, va desembocar en escenes tensió als carrers, que va obligar a la intervenció dels Mossos d’Esquadra. El descontent de molts veïns de Rocafonda per la situació que es viu al barri és patent des de fa molt de temps, i ara han decidit dir prou. Asseguren que la marxa serà silenciosa i pacífica, i reclamen que a les autoritats que els escoltin d’una vegada i hi posin solució.
El rerefons d’aquesta protesta és la situació social molt complexa. Rocafonda és un dels barris amb més densitat de població de Catalunya, amb problemes estructurals i urbanístics evidents malgrat la intervenció de la Llei de Barris. El percentatge de població immigrant és el més elevat de la ciutat, i les xifres d’atur doblen les del conjunt de la ciutat. La crisi econòmica hi fa estralls, i a això s’hi sumen els problemes de convivència entre les diferents cultures que hi viuen i una sensació creixent d’inseguretat, fruit d’incidents com la crema de diversos vehicles de fa una setmana. Un polvorí, en definitiva, que es pot encendre amb qualsevol espurna sorgida d’un incident aïllat i tenir efectes devastadors. Per aquest motiu, tal i com reclamen els veïns, les autoritats ja no poden seguir mirant cap a un altre lloc. Però els propis residents al barri tampoc poden caure en la temptació de buscar respostes simples ni caps de turc per la difícil situació que viuen als seus carrers. Que no es deixin manipular, perquè darrere de les severs pors, patiments i incerteses hi ha moltes més causes i culpables que el col·lectiu concret a qui molts els conviden a assenyalar".
El rerefons d’aquesta protesta és la situació social molt complexa. Rocafonda és un dels barris amb més densitat de població de Catalunya, amb problemes estructurals i urbanístics evidents malgrat la intervenció de la Llei de Barris. El percentatge de població immigrant és el més elevat de la ciutat, i les xifres d’atur doblen les del conjunt de la ciutat. La crisi econòmica hi fa estralls, i a això s’hi sumen els problemes de convivència entre les diferents cultures que hi viuen i una sensació creixent d’inseguretat, fruit d’incidents com la crema de diversos vehicles de fa una setmana. Un polvorí, en definitiva, que es pot encendre amb qualsevol espurna sorgida d’un incident aïllat i tenir efectes devastadors. Per aquest motiu, tal i com reclamen els veïns, les autoritats ja no poden seguir mirant cap a un altre lloc. Però els propis residents al barri tampoc poden caure en la temptació de buscar respostes simples ni caps de turc per la difícil situació que viuen als seus carrers. Que no es deixin manipular, perquè darrere de les severs pors, patiments i incerteses hi ha moltes més causes i culpables que el col·lectiu concret a qui molts els conviden a assenyalar".
0 comments:
Post a Comment